RECEPTI
Ajdova solata z radičem
Fižolova solata
Gibanica z jabolki in skuto
Piščanec s krompirjem
Štefani pečenka z grahom in korenjem
Ajdovo kašo speremo pod tekočo vodo. Prestavimo v lonec in prelijemo z vodo. Začinimo s soljo. Pristavimo na močan ogenj. Kuhamo 15 - 20 minut. Odcedimo in postavimo na stran, da se kaša ohladi.
Ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olje in prepražimo sesekljano čebulo in česen. Damo v skodelico in dodamo namaz s papriko DROGA, oljčno olje, kis in pomarančni sok. Premešamo v solatni preliv in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom.
Radič umijemo pod vodo in ga natrgamo na večje kose. Damo v večjo skledo. Dodamo v ohlajeno ajdovo kašo in prelijemo s pripravljenim solatnim prelivom. Postrežemo.
V lonec vlijemo liter in pol vode. Dodamo 2 žlički soli in pristavimo na močan ogenj. V vrelo vodo damo fižol in ga kuhamo 10 - 15 minut, da se fižol skuha al dente. Odcedimo in hitro ohladimo v hladni vodi, da fižol obdrži lepo barvo. Prestavimo v servirno skledo.
Ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olje in prepražimo na rezine narezano čebulo in sesekljan česen. Pražimo 2 - 3 minute. Dodamo k fižolu v skledi.
Solato začinimo z bučnim oljem, jabolčnim kisom ter po okusu s soljo in poprom.
Pekač premera 24 cm dobro namastimo. Vsak list vlečenega testa položimo v pekač tako, da prekrije dno, preostali del pa gleda iz pekača. Vlečeno testo polagamo v pekač v smeri urinega kazalca na tak način, da se zunanji konci ne prekrivajo.
V skledi premešamo skuto in sladkor. V ločeni skledi premešamo kislo smetano, sladkor in jajca z metlico. V tretji skledi pa premešamo ribana jabolka in sladkor. Dodamo cimet in drobtine ter premešamo.
Na dno pekača damo dve žlici mešanice skute. Pokapljamo z dvema žlicama kisle smetane in potresemo z mešanico jabolk. Pokapljamo z žličko masla. Prekrijemo z eno plastjo vlečenega testa in postopek ponavljamo, dokler ne zmanjka vseh sestavin. Ko uporabimo še zadnjo plast vlečenega testa, ob robu odvečno testo obrežemo. Pokapljamo s stopljenim maslom in prelijemo s preostalo kislo smetano. Napikamo z zobotrebcem.
Gibanico postavimo v predhodno segreto pečico, kjer na srednji rešetki pečemo 40 - 45 minut pri 200 °C. Pečeno gibanico z jabolki postavimo na stran za 20 - 30 minut, nato postrežemo s sladkorjem v prahu še toplo.
Piščanca razpremo, ga posolimo zunaj in znotraj ter postavimo na pekač. Postavimo v hladilnik čez noč, da se piščanec osuši. Piščanca dvajset minut pred pečenjem vzamemo iz hladilnika.
Korenje narežemo na večje kose, čebulo na četrtine. Damo v večji pekač. Piščanca s papirnatimi brisačkami osušimo. V notranjost damo razpolovljeno pomarančo ter ga tesno zvežemo pri nogah. Piščanca postavimo na čebulo in korenje. Prilijemo 50 ml vode in postavimo v predhodno segreto pečico na srednjo rešetko. Pečemo 1 uro 15 minut pri 180 °C. Piščanca premažemo z javorjevim sirupom in pečemo še 5 minut pri 200 °C, da se piščanec zlato obarva.
Piščanca vzamemo iz pečice, ga pokrijemo s papirjem za peko, nato pa še z alufolijo in ga postavimo na stran za 20 - 30 minut.
Krompir olupimo in narežemo na tri centimetre velike kose. Krompir damo v lonec, prelijemo z vodo. Dodamo malo soli in pristavimo na močan ogenj. Ko zavre, kuhamo 10 minut, nato odcedimo in pustimo na cedilu 5 minut. Dobro pretresemo krompir. Prestavimo na večji pekač obložen s papirjem za peko. Pokapljamo z oljčnim oljem in premešamo. Z lopatko rahlo pritisnemo ob krompir, da se rahlo splošči. Postavimo v predhodno segreto pečico, kjer pečemo 20 minut pri 210 °C (ventilator). Posujemo z nastrganim parmezanom, postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.
Sokove od pečenja piščanca prelijemo v kozico. Z žlico odstranimo maščobo. Pristavimo na zmeren ogenj in počakamo, da zavre. Dodamo timijan, majaron in vino. Kuhamo 3 - 4 minute, nato v manjši skodelici premešamo maslo sobne temperature in moko, da dobimo gladko zmes. Med rednim mešanjem z metlico vmešamo v omako in kuhamo 5 minut. Šampinjone DROGA speremo pod vodo in jih z narežemo na polovico. Dodamo k omaki, po okusu solimo in popramo ter odstavimo z ognja.
Pečenega piščanca postrežemo s pečenim krompirjem in domačo gobovo omako.
Pečico segrejemo na 180°C. Kruh naražemo na manjše kocke in ga prelijemo s toplim mlekom. Postavimo na stran, da se napije tekočine in ohladi na sobno temperaturo. Čebulo, česen in peteršilj drobno sesekljamo. Ponev pristavimo na zmeren ogenj, dodamo olje in čebulo. Čebulo pražimo tako dolgo, da postekleni, nato dodamo peteršilj in česen. Pražimo 2 minuti. Prepražene sestavine dodamo k namočenemu kruhu in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.
Mleto meso damo v večjo skledo. Začinimo s timijanom, soljo in poprom. Dodamo kruhovo mešanico, rumenjak in jajce. Dobro premešamo in pregnetemo, da dobimo gladko, mehko zmes. Mešanico mesa oblikujemo v podolgovati valj, na sredini naredimo daljšo, globoko vdolbino za jajca. Kuhana jajca damo v vdolbino v meso. Zraven vzdolž položimo delikatesne kumarice DROGA. Tesno prekrijemo s preostalim mesom, nad jajcem naj bo približno centimeter mesa. Dobro pritisnemo skupaj. Postavimo v globok pekač in prilijemo 200 ml vode.
Pekač s štefani pečenko postavimo v segreto pečico na srednjo rešetko. Pečemo 1 uro 15 minut pri 180°C. V kolikor pečenka po vrhu ni dovolj zapečena, jo postavimo rešetko višje in pečemo še 5 minut pri 210°C. Štefani pečenko vzamemo iz pečice in jo pustimo 10 - 15 minut, da jo bomo lažje razrezali, in da bo ostala sočna.
Sok od pečenja pečenke precedimo in postavimo na stran. V kozico nalijemo vodo, solimo in pristavimo na močan ogenj. Počakamo, da voda zavre. Korenje olupimo in narežemo na manjše kose. Korenje damo v vrelo vodo in ga kuhamo 10 minut. Dodamo grah in kuhamo še 5 minut. Zelenjavo precedimo in ohladimo v ledeni vodi.
V kozico damo prihranjeno omako od pečenja. Počakamo, da zavre. V skodelici premešamo maslo sobne temperature in moko. Dodamo k omaki skupaj z grahom in korenjem. Premešamo in kuhamo še 2 minuti. Začinimo z meto in po okusu začinimo s soljo in poprom. Postrežemo s štefani pečenko.