Sestavine
Vlečeno testo (200 g) 6 listov
Nepasirana polnomastna skuta 350 g
Sladkor, za skuto 2 žlici
Kisla smetana 300 g
Jajce 2
Sladkor, za kislo smetano 1 žlica
Jabolka 2
Sladkor, za jabolka 1 žlica
Cimet v prahu 1/4 žličke
Drobtine 1 žlička
Stopljeno maslo 100 g
AVTOR

Jernej Kitchen
Vsi recepti avtorja
Gibanica z jabolki in skuto
Vrhunska slovenska sladica, ki bo navdušila s svojim bogatim okusom po domačnosti in praznikih.
1. korak
Pripravimo testo

Pekač premera 24 cm dobro namastimo. Vsak list vlečenega testa položimo v pekač tako, da prekrije dno, preostali del pa gleda iz pekača. Vlečeno testo polagamo v pekač v smeri urinega kazalca na tak način, da se zunanji konci ne prekrivajo.

2. korak
Premešamo sestavine

V skledi premešamo skuto in sladkor. V ločeni skledi premešamo kislo smetano, sladkor in jajca z metlico. V tretji skledi pa premešamo ribana jabolka in sladkor. Dodamo cimet in drobtine ter premešamo.

3. korak
Dodajamo nadev

Na dno pekača damo dve žlici mešanice skute. Pokapljamo z dvema žlicama kisle smetane in potresemo z mešanico jabolk. Pokapljamo z žličko masla. Prekrijemo z eno plastjo vlečenega testa in postopek ponavljamo, dokler ne zmanjka vseh sestavin. Ko uporabimo še zadnjo plast vlečenega testa, ob robu odvečno testo obrežemo. Pokapljamo s stopljenim maslom in prelijemo s preostalo kislo smetano. Napikamo z zobotrebcem.

4. korak
Gibanico damo v pečico

Gibanico postavimo v predhodno segreto pečico, kjer na srednji rešetki pečemo 40 - 45 minut pri 200 °C. Pečeno gibanico z jabolki postavimo na stran za 20 - 30 minut, nato postrežemo s sladkorjem v prahu še toplo.