Sestavine
Suh rjavi fižol 250 g
Rastlinsko olje 3 žlice
Sesekljan česen 2 stroka
Sesekljana čebula 1
Paprika v prahu 1 žlička
Bela moka 2 žlici
Kisla repa DROGA 660 g
Krompir 450 g
Prekajena svinjska rebra 500 g
Lovorov list 2
Sol 1 žlička
Poper 1/4 žličke
AVTOR

Jernej Kitchen
Vsi recepti avtorja
Jota iz pečice
Ta jota s kislo repo nahrani dušo in telo s svojim bogatim okusom in sočnostjo. Navdušila vas bo enostavna priprava v pečici, ki nam omogoča, da za nekaj časa na joto pozabimo, prijetno nas razveseljujejo le vonjave iz kuhinje.
1. korak
Pripravimo začetne sestavine

V skledo damo suh fižol in ga prelijemo z vodo. Pustimo čez noč, da se dobro namoči. Na šibek ogenj postavimo litoželezni lonec, oziroma drugi lonec, primeren za pečenje v pečici. Vanj damo olje, sesekljan česen, sesekljano čebulo, papriko v prahu in moko. Premešamo in pražimo 5 minut, da se zelenjava zmehča, moka pa skuha.

2. korak
Odcedimo kislo repo

Veliko skledo napolnimo z vodo in vanjo stresemo kislo repo. To dobro speremo, nato pa odcedimo in uporabimo.

3. korak
Repo dodamo v lonec

V lonec k čebuli dodamo kislo repo, olupljen in na kocke narezan krompir, odcejen namočen fižol in rebra. Začinimo z lovorovim listom, soljo in poprom

4. korak
Mešanico damo v pečico

Sestavinam v loncu prilijemo liter vode in počakamo, da mešanica zavre. Pokrijemo s pokrovom in postavimo v predhodno segreto pečico, kjer na spodnji rešetki kuhamo 3 - 3 ½ ure pri 160 stopinjah. Ko je jota kuhana, odstranimo lovorova lista in razdelimo med krožnike ter postrežemo.