Sestavine
Piščanec brez drobovine 1,5 kg
Sol 2 žlički
Korenje 1
Čebula 3
Pomaranča 1
Javorjev sirup 1 žlica
Krompir 1 kg
Oljčno olje 3 žlice
Nastrgan parmezan 1 žlica
Timijan 1/4 žličke
Majaron 1 noževa konica
Posladko belo vino 40 ml
Maslo 1 žlica
Gladka bela moka 1 žlička
Šampinjoni v kisu DROGA 8
AVTOR

Jernej Kitchen
Vsi recepti avtorja
Piščanec s krompirjem
Veličastna glavna jed, ki bo povzdignila praznično mizo in navdušila zbrane goste za domačo mizo.
1. korak
Predpriprava piščanca

Piščanca razpremo, ga posolimo zunaj in znotraj ter postavimo na pekač. Postavimo v hladilnik čez noč, da se piščanec osuši. Piščanca dvajset minut pred pečenjem vzamemo iz hladilnika.

2. korak
Pripravimo zelenjavo in damo v pečico

Korenje narežemo na večje kose, čebulo na četrtine. Damo v večji pekač. Piščanca s papirnatimi brisačkami osušimo. V notranjost damo razpolovljeno pomarančo ter ga tesno zvežemo pri nogah. Piščanca postavimo na čebulo in korenje. Prilijemo 50 ml vode in postavimo v predhodno segreto pečico na srednjo rešetko. Pečemo 1 uro 15 minut pri 180 °C. Piščanca premažemo z javorjevim sirupom in pečemo še 5 minut pri 200 °C, da se piščanec zlato obarva.

3. korak
Piščanca vzamemo iz pečice

Piščanca vzamemo iz pečice, ga pokrijemo s papirjem za peko, nato pa še z alufolijo in ga postavimo na stran za 20 - 30 minut.

4. korak
Pripravimo krompir

Krompir olupimo in narežemo na tri centimetre velike kose. Krompir damo v lonec, prelijemo z vodo. Dodamo malo soli in pristavimo na močan ogenj. Ko zavre, kuhamo 10 minut, nato odcedimo in pustimo na cedilu 5 minut. Dobro pretresemo krompir. Prestavimo na večji pekač obložen s papirjem za peko. Pokapljamo z oljčnim oljem in premešamo. Z lopatko rahlo pritisnemo ob krompir, da se rahlo splošči. Postavimo v predhodno segreto pečico, kjer pečemo 20 minut pri 210 °C (ventilator). Posujemo z nastrganim parmezanom, postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

5. korak
Sokove od pečenja vmešamo v omako

Sokove od pečenja piščanca prelijemo v kozico. Z žlico odstranimo maščobo. Pristavimo na zmeren ogenj in počakamo, da zavre. Dodamo timijan, majaron in vino. Kuhamo 3 - 4 minute, nato v manjši skodelici premešamo maslo sobne temperature in moko, da dobimo gladko zmes. Med rednim mešanjem z metlico vmešamo v omako in kuhamo 5 minut. Šampinjone DROGA speremo pod vodo in jih z narežemo na polovico. Dodamo k omaki, po okusu solimo in popramo ter odstavimo z ognja.

6. korak
Postrežemo

Pečenega piščanca postrežemo s pečenim krompirjem in domačo gobovo omako.