Sestavine
Kruh brez skorje 80 g
Mleko 140 ml
Čebula 1
Česen 2 stroka
Peteršilj 1 žlica
Olje 1 žlička
Mleto meso 1 kg
Timijan 1/4 žličke
Sol 2 žlički
Mleti poper 1/2 žličke
Jajce 1
Rumenjak 1
Trdo kuhana jajca 5
Delikatesne kumarice DROGA 5
Korenje 300 g
Zamrznjen grah 350 g
Maslo 1 žlička
Gladka bela moka 1 žlička
Sveža meta 4 listki
AVTOR

Jernej Kitchen
Vsi recepti avtorja
Štefani pečenka z grahom in korenjem
Slastna pečenka, katere notranjost slastno preseneti z jajci in delikatesnimi kumaricami. Odlična izbira za praznične dni in gostovanja.
1. korak
Pripravimo kruh

Pečico segrejemo na 180°C. Kruh naražemo na manjše kocke in ga prelijemo s toplim mlekom. Postavimo na stran, da se napije tekočine in ohladi na sobno temperaturo. Čebulo, česen in peteršilj drobno sesekljamo. Ponev pristavimo na zmeren ogenj, dodamo olje in čebulo. Čebulo pražimo tako dolgo, da postekleni, nato dodamo peteršilj in česen. Pražimo 2 minuti. Prepražene sestavine dodamo k namočenemu kruhu in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.

2. korak
Oblikujemo zmes in dodamo jajca

Mleto meso damo v večjo skledo. Začinimo s timijanom, soljo in poprom. Dodamo kruhovo mešanico, rumenjak in jajce. Dobro premešamo in pregnetemo, da dobimo gladko, mehko zmes. Mešanico mesa oblikujemo v podolgovati valj, na sredini naredimo daljšo, globoko vdolbino za jajca. Kuhana jajca damo v vdolbino v meso. Zraven vzdolž položimo delikatesne kumarice DROGA. Tesno prekrijemo s preostalim mesom, nad jajcem naj bo približno centimeter mesa. Dobro pritisnemo skupaj. Postavimo v globok pekač in prilijemo 200 ml vode.

3. korak
Damo v pečico

Pekač s štefani pečenko postavimo v segreto pečico na srednjo rešetko. Pečemo 1 uro 15 minut pri 180°C. V kolikor pečenka po vrhu ni dovolj zapečena, jo postavimo rešetko višje in pečemo še 5 minut pri 210°C. Štefani pečenko vzamemo iz pečice in jo pustimo 10 - 15 minut, da jo bomo lažje razrezali, in da bo ostala sočna.

4. korak
Skuhamo korenje in grah

Sok od pečenja pečenke precedimo in postavimo na stran. V kozico nalijemo vodo, solimo in pristavimo na močan ogenj. Počakamo, da voda zavre. Korenje olupimo in narežemo na manjše kose. Korenje damo v vrelo vodo in ga kuhamo 10 minut. Dodamo grah in kuhamo še 5 minut. Zelenjavo precedimo in ohladimo v ledeni vodi.

5. korak
Dodamo prihranjeno omako in začinimo

V kozico damo prihranjeno omako od pečenja. Počakamo, da zavre. V skodelici premešamo maslo sobne temperature in moko. Dodamo k omaki skupaj z grahom in korenjem. Premešamo in kuhamo še 2 minuti. Začinimo z meto in po okusu začinimo s soljo in poprom. Postrežemo s štefani pečenko.